INTERVIEW met de moeder van Floris THEMA : gedenken

Waar Floris nu is? Op mijn schoot, om me heen, bij Magalie! Eigenlijk bij iedereen van het gezin.

In de eerste driekwart jaar nadat Floris overleed ging ik elke dag naar het graf. Ik vond dat ik Floris moest begeleiden met het heengaan van zijn lichaam. Later ging ik twee keer per week. Nu nog een keer. Ik heb altijd lucifers bij me om de kaarsen aan te steken - van die zesdaagsekaarsen - zodat er steeds een lichtje brandt. Op het graf staan potten. Eens in de zoveel tijd schilderen we nieuwe potten. Magalie en Marnix verven hun eigen potje. We blazen ook altijd bellen als we er zijn.

Bij Floris in de buurt ligt een tweeling begraven. Daar voel je dan toch een soort verbondenheid mee. Ik heb er met kerst een kerstbal neergelegd, ook al ken ik de ouders niet. Een paar maanden later lag er een roos op het grafje van Floris en ook eentje bij de tweeling. Waarschijnlijk hebben die ouders dat gedaan. Dat is zo mooi!

Thuis hebben we kleine rituelen: als we gaan slapen zeggen we: 'Slaap lekker Magalie, slaap lekker Marnix, slaap lekker Felix, slaap lekker Reinier, slaap lekker Floris' en dan kijken we even naar de grote foto van Floris die boven het bed van Magalie hangt. Als ik 's ochtends de gordijnen opendoe zeg ik: 'Goede morgen Floris'. Bij mooi weer zeg ik: 'Floris heeft het goed gedaan'. Ik maak hem altijd complimenten over het weer.
 

Fragment uit het interview met de moeder van Floris, gehouden op 6 februari 2006.
Floris is in 2003 plotseling overleden, hij was toen ruim twee jaar oud. Magalie is zijn tweelingzusje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten