INTERVIEW met de vader van Bartje THEMA : geloof

Ik ben katholiek opgevoed. Later zijn mijn vrouw en ik Lutheraan geworden. Toen het ongeluk met Bartje gebeurde, is dat geloof omgeslagen in een soort woede: waarom moest dit gebeuren? In Amerika hebben mensen gezegd: 'Dit is gebeurd omdat God jullie straft.' Het was heel schokkend dat ze dat gewoon recht in je gezicht zeiden. Daar ben ik lang mee bezig geweest. Het heeft tot een verwijdering van het geloof geleid. Ik was zo kwaad. Waarom gebeuren slechte dingen met goede mensen? Het boek Als 't kwaad goede mensen treft* heeft me een andere visie gegeven op het geloof. God is niet zo almachtig als wij denken. Hij leeft met je mee. Maar Hij is niet in staat om alles voor je te veranderen. Dat heeft het voor mij veel acceptabeler gemaakt.

Nu denk ik dat je alles niet zo letterlijk moet nemen. God kan niet alles, maar hij kan je wel steunen. Het feit dat zich allemaal mensen aandienden om Bartje met zijn therapie te helpen - waar we veel steun aan hadden -  zie ik als iets van God. Het is niet heel absoluut. Meer een vermoeden. Zuiver wetenschappelijk gezien klopt het natuurlijk niet. Gevoelsmatig heb ik er vrede mee.

Ik heb altijd gehoopt dat het zou gebeuren, maar ik heb nog geen teken gehad. Ik heb één keer gedroomd dat hij zei dat het goed was. Ik vind het moeilijk voor te stellen hoe het is na de dood. Wat voor entiteit is Bartje dan? Bartje is altijd Bartje gebleven. Ik heb geen beeld van hem als volwassene.

Dat hij nooit een voltooid leven zal hebben... Dát heeft me het meest aangegrepen.


Fragment uit het interview met de vader van Bartje, gehouden op 15 oktober 2006.
Bartje is bijna verdronken toen hij zestien maanden oud was en daardoor meervoudig gehandicapt geraakt. In 1990 is hij tamelijk onverwacht overleden aan de gevolgen van epilepsie. Hij was toen bijna zeven. *Als 't kwaad goede mensen treft is geschreven door Harold S. Kushner.

1 opmerking:

  1. Hoi Lizzy,

    Zeer onder de indruk van je blog.
    Wil je graag een keer bellen, maar weet je niet te bereiken. Kun je ons mailen hoe je te bereiken bent.
    Liefs, Tieleke

    BeantwoordenVerwijderen